După decizia lui Trump, Ayatollahul Khamenei – sceptic și în privința europenilor

După decizia lui Trump, Ayatollahul Khamenei - sceptic și în privința europenilor
Publicat: 24/05/2018, 20:45
Actualizat: 10/01/2020, 16:16

Între o discuție cu John Bolton, agitatul consilier pe probleme de Securitate Națională al președintelui Trump, și o alta, care va urma, cu Secretarul de Stat Mike Pompeo, șeful diplomației germane a reconfirmat decizia țării sale, a Franței și a Marii Britanii de a rămâne în Acordul nuclear cu Iranul: „Europa este foarte, foarte unită în poziția sa cu privire la Acordul nuclear cu Iranul și lucrul acesta nu se va schimba”.

Asta s-a întâmplat ieri. Astăzi, France Presse citează „un responsabil european implicat în Dosar”, care consideră că reinstituirea sancțiunilor asupra Iranului, care urmează retragerii Statelor Unite din Acord, au a face (și) cu interesele americane de a-și promova producția de gaze de șist aflată în plină dezvoltare, înlăturând concurența iraniană de pe piața Europei.

Tot ieri, Liderul Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, la o întâlnire cu înalți funcționari, a sfătuit Guvernul de la Tehran să nu-și facă speranțe în privința europenilor: „Noi nu căutăm o confruntare cu Europa, însă aceste state [Germania, Franța, Marea Britanie] sunt aliate cu Statele Unite”, iar în chestiunile sensibile vor fi de partea Americii. Khamenei a adăugat că Iranul nu trebuie să-și lege interesele de Acordul nuclear, respectiv de ceva „ce nu e sub controlul nostrum”. Să ne amintim că, în iulie 2015, când a fost semnat, Liderul Suprem s-a aflat în tabăra celor mai vehemenți contestatari ai acestuia și doar determinarea și curajul președintelui Hassan Ruhani au dus înțelegerea la bun sfârșit. Acum, Ayatollahul Khamenei profită de poziția privilegiată a celui care poate să spună: am avut dreptate, nu m-ați ascultat.

Retragerea Americii din Acord așează Iranul în situația de a pune condiții celorlalți semnatari și își joacă diplomatic cu dibăcie această șansă, cerând garanții ferme.

Flexibilitatea în negocierile cu „inamicul”, a declarat ieri Khamenei, nu-l va determina pe acesta să-și înmoaie pozițiile, ci dimpotrivă îl va încuraja să devină mai agresiv. Prin „inamic”, Liderul Suprem înțelege în acest moment America lui Trump, neuitând să sublinieze că, de la începutul anului 2016, toate cele 11 controale ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au dovedit că Iranul și-a respctat angajamentele. (Chiar astăzi, într-un raport dat publicității, AIEA confirmă că Iranul își respectă în continuare obligațiile nucleare).

După decizia președintelui Donald J. Trump din 8 mai, a spus Ali Khamenei, de când o serie de mari companii europene au început să plece de pe teritoriul iranian, țara sa nu mai poate crede în onestitatea americanilor, care nu își respectă obligațiile (dacă a crezut vreodată de la Revoluția Islamică din 1979 încoace). De altfel, a ținut să sublinieze, nu programul nuclear al Iranului (aflat exclusiv în slujba intereselor civile, cum a declarat în repetate rânduri) e motivul neânțelegerilor cu Statele Unite, ci faptul că Iranul refuză să fie obedient Washingtonului (trimitere transparentă la saudiți).

„Republica Islamică nu poate negocia cu un guvern care încalcă cu lejeritate un tratat internațional, își retrage semnătura și, într-un spectacol dramatic, se laudă cu retragerea, la televiziune (…). Trump va dispărea din istorie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×